Prima pagină > Practica de zi cu zi > Ce nu mai ştie Zamfirescu

Ce nu mai ştie Zamfirescu

Ca de obicei aflăm explicaţii miraculoase de la dl Zamfirescu. Citez dintr-un articol pe internet care publică şi exttrase din sus-numitul:

Samanta totalitarista a rodit si in familiile in care au crescut actualii pacienti ai psihanalistului. In terapie, el intalneste adesea victime ale agresivitatii parintilor, care merg pe ideea stramoseasca „Eu te-am facut, eu te omor“. De asemenea, psihanalistul devine uneori tinta furiei celui analizat. „Uneori, in asa-numitul proces al transferului, terapeutul e perceput ca parinte, ca ruda apropiata, alteori ca sef. Prin urmare, terapeutul trage si el niste ponoase in urma agresivitatii din societate“, incheie psihanalistul cu autoironie.

Chiar nu inteleg ce e cu săminţa totalitara. Ce legatura are cu psihologia victimei.  Apoi faptul ca părintele este proiectat în analist nu trebuie sa  ne mire. Aşa se întîmplă şi pe la altii, care nu au avut totalitarism. Dar ce nu ştie analistul este că transferul nu apare aiurea ca o formaţiune psihica autonomă, ca să zic asa. El este provocat de atituidinea analistului. Pe scurt, daca psihanalistul e „format” ca dl Zamfirescu şi abordează o poziţie de „master”, e evident că analizatul va avea o reacţie de ins strivit, anihilat.

Ce trebuie să ştie Zamfirescu: cadrul analitic dictează regula. Mai simplu spus, contează cum te prezinţi (sau eşti prezentat în faţa analizatului). Ai o atitudine amicală (fără ifose de profesor) – ai o reacţie potrivită. Ai o atitudine „de sus” (atenţie la contratransfer care la noi e cheia eşecului în analiză ) – ai reacţia potrivită: pacientul se simte strivit de autoritate (nu neapărat paternală sau maternală). Insul plin de el, numit analist, zice: uite asta e problema, părinţii tăi au făcut şi au dres.  Fals! Tu – analist – eşti problema.

Dacă vrei să vezi ce rămîne din transfer (adică partea analizabilă) trebuie să ai neutralitate totală. Cheia analizei este neutralitatea combinată cu atitudinea amicală.

Voi reveni şi cu alte comentarii legate de aberaţiile comise de acest domn.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: