Prima pagină > Credinţe > Ortodoxie fără substanţă

Ortodoxie fără substanţă

Nu am înţeles niciodată exact dacă Împărăţia cerurilor din Biblie este deja prezentă (în noi sau printre noi) sau urmeaza să vină într-un timp nedeterminat sau pur şi simplu este prezentă postum?! Citind Biblia toate aceste posibilităţi sînt deopotrivă asumate. Astfel că se ajunge întro situaţie de confuzie totală din care creştinii nu par să dorească să iasă pentru că nici măcar nu au observat-o.

Creştinii ortodocşi, atraşi de religia practică atunci cînd îşi sfinţesc maşinile, pomenile sau se căsătoresc, botează etc. nu sînt deloc interesaţi de partea teoretică sau filozofică a Bibliei. Tradiţia se refugiază în mînăstiri, şi alea devenite peste noapte SRL-uri. Mai citim prin Stăniloaie sau alţi autori de azi (mai timizi) despre filozofie sau dogmatică, teologie etc. Dar abordarea este mult prea specializată şi nu ne satisface. Atunci apelăm la vieţile sfinţilor şi la cărţile traduse ale părinţilor. Vieţile sfinţilor au avantajul că nre arată pe viu cum se trăieşte ortodox (departe de noi această ispită).

Nu-i de mirare că Serafim Rose observa că ortodoxia de azi e lipsită aproape total de substanţă! Şi asta o spune un călugăr ortodox! Pentru că nu mai există nimic azi se apelează la Briancianinov, de exemplu. Se merge în trecut pentru a ravaloriza scrierile şi a le actualiza cumva. Dificilă sarcină. Imposibilă şi stearpă. Cîţi pot citi la o adică cărţile de dogmatică şi teologie. Cu oricine am vorbit despre probleme de dogmatică am avut senzaţia că vorbesc la stele. Muţenie totală şi o expresie de încurcătură jenată pe chip.

Dacă îl citeşti pe Serfim Rose ai într-adevăr revelaţii despre ortodocsie. Dar ce păcat că citindu-l te izolezi de lumea ortodoxă de azi, eşti singur – tu şi cartea – pentru că nimeni nu ştie sau înţelege. De fapt nimănui nu-i pasă. Românul este mult mai absorbit de consum decît americanul sau germanul (există statistici). Românul are evelaţii numai la nivel gastro-intestinal. Altceva nu-l mişcă. Şi să conchidem că dacă mai merge totuşi pe la biserică e pentru că îi plac spectacolele gratis, festivalurile, mai ales că în final se lasă cu beţie.

Reclame
Categorii:Credinţe
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: