Prima pagină > Diverse > Omul calapod

Omul calapod

A apărut o subspecie umană numită „omul calapod”. El este de ambele genuri şi nu are nicio altă utilitate decît de a fi suport pentru o pereche de pantofi la care se face reclamă. Într-adevăr, vedem prin supermarketurile noastre afişe mari cu aceste specimene care ne privesc zîmbind ca o invitaţie să cumpărăm pantofii respectivi.

Reclame
Categorii:Diverse
 1. 23 martie 2012 la 12:01

  Robin L. Bellinson, in teza ei „Theory in Culture: Toward a Psychoanalytic Criticism of Advertising” (2006) ne prezinta teoria psihanalitica drept apta sa ne explice modul in care un privitor poate fi afectat de reclame (constand in imagini). Ea foloseste teoria viselor a lui Freud, precum si teoriile despre fantezii, despre visatul cu ochii deschisi.
  Interesanta una din concluziile ei, in care ne explica modul in care un privitor (comparat cu un visator) poate sau nu sa fie afectat de privitul unei imagini publicitare si de ce:

  „If the viewer of an ad is seen as acting in the role of a dreamer, will the wish fulfillment embedded in the ad’s disguised dream thoughts have a psychically activating effect? There are three possible trajectories: If the viewer is „healthy,” i.e., has no repressed wishes regarding the matter, the answer is no. If the viewer does have repressed wishes about material, but they are so severely repressed as to be inadmissible to consciousness, the ad will again is likely to have no effect. However, for the viewer who possesses the repressed wish at the level of fantasy – here we have a possibility that the dream-material will awaken the dormant wish and produce an action; specifically, the possibility of product purchase as an exchange of the symptom for the repressed ideas.”

  • ionul
   23 martie 2012 la 13:15

   Nu m-am gindit la aspectul psihanalitic scriind acest mic comment. Pur si simplu am remarcat ca omul si-a pierdut distinctia, decenta, orgoliul, demnitatea sa culturala pentru a deveni… calapod. Adica perechea de pantofi este importanta in timp ce el e doar suport. Aceasta anticultura si antiumanism ne este servita de capitalismul modern in schimbul ideologiei omului nou a comunismului. Dra si intr-un caz si in altul omul este violat in drepturile sale fundamentale, diferenta este ca in capitalism el consimte sa se alieneze cultural pentru o suma de bani!

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: