Prima pagină > Societate > Dacă am avea cei 7 ani de acasă…

Dacă am avea cei 7 ani de acasă…

Oriunde merg şi cu oricine vorbesc aud numai plîngeri despre fiscalitatea foarte apăsătoare. Încerc să explic oamenilor

Vom fi ce am fost şi încă mai mult decăt atît

Slava noastră şi mîndria

care nu au cunoştinţe sau fler în domeniu că este nevoie de bani la buget pentru plata datoriilor sociale, pensii, sănătate, salarii. Ori cum nu există economie reală în România rezultă că trebuie strîns frîul şi stors banul privatizaţilor. De undeva trebuie să vină bani. Desigur că vinovaţi sînt guvernanţii, guvernul şi „specialiştii” lor pentru că nu au competenţă şi nu ştiu să producă decît incidente şi abureală socio-politică. Cînd gluma se îngroaşă se apelează la ajutor financiar extern. Apoi urmează o perioadă de acalmie în care înfloreşte „industria” bordurilor, singura care merge strună în România. La o privire chiar şi superficială nu poţi să nu realizezi în ce mare măsură specialiştii noştri de la vîrf nu au habar de nimic. Ai spune că tot românul este afon. E într-adevăr greu să te sustragi acestui sentiment apăsător: nimeni nu ştie nimic, totul se face după ureche, în grabă şi cu gîndul obsedant la avantajul propriu.

În mod normal, dacă am avea de-a face cu oameni normali, ar trebui să avem o mare de demisii pornind de la ideea sănătoasă că ceea ce tu nu ştii poate  ştie altul. Nimic ruşinos să-ţi asumi neştiinţa. Dar unde începe oare asumarea? Cînd poţi admite practic că nu ai habar de ceva? E greu să-ţi mărturiseşti şi ţie însuţi că eşti depăşit de evenimente atunci cînd te lauzi cu vreo 2-3 licenţe, cu studii afară şi experienţă cu carul. Chiar aşa, cum ai putea admite, în ciuda acestui palmares bogat, că eşti nul?

Dacă adăugăm la marcisismul propriu întărit şi susţinut de „licenţe” şi setea de putere şi de profit personal, avem un tablou clinic complet al maladiei generale de care suferă oricine guvernează în România. Această maladie care se răspîndeşte ca o molimă este atît de familiară încît nu o mai considerăm maladie ci desurcăreală, dat din coate, şmecherie etc. Adică chestii care la români echivalează calităţile nobile ale fiinţei umane. Avem o etică pe invers:  tot ceea ce ar trebui să stîrnească greaţa ne umple de admiraţie şi de dorinţă!

Nu vreau să fiu moralist şi-mi pare rău că am alunecat puţin pe panta asta a vorbăriei cu năduf, ca şi cum dacă l-ai arăta cu degetul pe incompetent el s-ar lecui brusc şi ar deveni peste noapte ştiutor şi bine voitor. Este fatal să crezi că cineva se lămureşte cu sine şi deschide ochii la mizeria personală dacă e tras de urechi. Nici vorbă! Dimpotrivă. Am observat că individul cînd este criticat aşa, la modul general: ba că nu ştie, ba că nu vrea etc., se apără cu recursul la dovezi (poţi dovedi ceva împotriva lui?) şi la lege (el nu a făcut decît să respecte legea etc.). Aşa că în cele din urmă te întrebi dacă statul de drept sau legea în România poate funcţiona ca în  orice altă ţară?! Nu este oare legea neputincioasă dacă nu e servită de bună voinţă?

Nu am, desigur, dovezi dar am plîngeri şi impozite mai multe şi mai grele. Am preţuri care cresc continuu (de care, bizar, guvernanţii nu ştiu decît că nu ar trebui să crească!), am şcoli mizere şi invăţămînt la pămînt, am spitale fără medici şi medicamente, am salarii care scad şi pensii care te condamnă la moarte prin inaniţie, am zero economie şi zero producţie/profit. Am o ţară mizeră chiar şi la propriu şi o imagine de ţară/popor de care nu am vrea să pomenim dacă am avea cei 7 ani…

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: