Prima pagină > Practica de zi cu zi > De unde ştim că interpretăm bine visele

De unde ştim că interpretăm bine visele

P. se declară deschis creştin, dar nu orice creştin, ci unul care duce viaţă creştinească: se spovedeşte, merge la slujbe etc. Mă întreabă la un moment dată după ce afirmă fără ezitare că psihanaliza e depăşită:  „De unde ştii tu că interpretezi bine un vis? Psihologia omului este foarte complexă iar tu o reduci la schemele tale de care nu poţi fi sigur” etc. etc.

Interpretarea viselor nu este o practică inventată de Freud – interesul pentru ea este atestat din atichitate, ba chiar de mai devreme, dacă citim Biblia. Desigur că există mai multe metode, de la pura revelaţie la lucrul amănunţit cu visele ca la Artemidor. Atunci cînd visele sînt puse în legătură cu predicţia poţi verifica uşor calitatea interpretării. În psihanaliză visele nu mai sînt predictive – nu în sensul în care erau la antici. Ele ne informează în schimb despre ce se petrece în mintea inconştientă. Cum studiul inconştientului este vital în psihanaliză, este clar că aceste informaţii sînt esenţiale.

Totuşi, de unde ştiu că interpretările noastre sînt valide? Metoda dezvoltată de Freud porneşte de la analiza viselor copiilor şi ale persoanelor aflate în condiţii dificile de viaţă. De aici ea se extinde pentru a include şi explicaţii despre formarea visului şi mai ales despre cenzură, care explică la rîndul ei caracterul deformat al visului.

Sigur că interpretarea este confirmată sau nu de realitate. Dar nu de o realitate socială, viitoare, ci de cea psihică, individuală. Ea conduce la complexele visătorului, la aspiraţiile lui inaccesibile în starea de veghe. În munca psihanalitică vom întîlni aceste conţinuturi psihice în modul cel mai firesc prin asociaţiile libere.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: