Prima pagină > Rutine şi rutinaţi > Soluţii la problemele cu educaţia copiilor

Soluţii la problemele cu educaţia copiilor

Ce doresc părinţii? Cam ce doresc toţi oamenii:  soluţii simple la probleme complexe. În cazul părinţilor, soluţii simple la problemele complexe cu care se întîlnesc în educaţia copiilor. Aceste soluţii ar trebuie să fie:

– simple

– accesibile

– scurte

– aplicabile imediat

– fără bătăi de cap

– fără costuri

– cu efect imediat

Se găsesc destui interesaţi să facă bani exploatînd aceste pretenţii nerealiste. Apar peste noapte metode şi pedagogi cu sau fără (vreo) pregărire care pretind că au ce ne trebuie şi ne invită să asistăm LIVE la cum se aplică soluţiile lor. Dar noi ştim că la TV şi magia este contrafăcută şi ne temem că showurile cu soluţiile sînt şi ele puse în scenă. Adică făcute, aşa, ca să ne distreze şi nu să ne înveţe (vă amintiţi moda „consultaţiilor psihologice” în faţa camerelor de luat vederi?)

Revenind la nevoile părinţilor şi la condiţiile impuse de ei vom descoperi că toate se reduc la un numitor comun tradus în următioarea expresie: să mă implic cît mai puţin. Adică să nu mă coste bani şi nici timp, şi mai ales să nu-mi bat capul. În fond, îşi zic ei, nu toată lumea se pricepe la psihologie – trebuie să fii expert ca să ştii cum… etc. etc.

În realitate lipsa de participare, plictisul, sentimentul că nu e treaba ta (educaţia) etc. sînt cauzele – chiar aşa! – care duc la dificultăţile şi problemele cu copiii. Sigur că pare neverosimil – copiii sînt mereu probleme, ne spunem ca un etern refren – şi totuşi aşa este: 90% poate 99,99% din problemele cu copii se nasc pe fundalul absenţei sau al prezenţei formale a părinţilor. Iar cînd părinţii nu există decît ca forme vagi în viaţa copiilor aceştia îşi găsesc tutori. Este locul prin care pătrunde insidioasă televiziunea. Şi nu numai ea!

Copiii chiar şi autici – se crede că se nasc aşa – devin aşa pentru că sînt părăsiţi sau se simt părăsiţi. Am avut ocazia să explorez situaţia de viaţă a unui copil autic şi am găsit acolo tot ce am menţionat pînă acum. Ama văzut în simptomele lui un mesaj către lumea sensibilă – mesajul nsă era codificat şi de aceea neauzit. E sigur însă că societatea cu mjloacele ei de „tratare” mecanică va pune etichetele convenţionale pe copiii înstrăinaţi şi ne va linişti şi pe noi deoarece, nu-i aşa?, nu te pui cu diagnosticul unui specialist!

Problema copiilor autici sau a copiilor problemă porneşte de cele mai multe ori din casă.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: