Prima pagină > Rutine şi rutinaţi > Ospăţul de crăciun

Ospăţul de crăciun

Ospăţul de crăciun era cîndva un ritual. El simula abundenţa dorită în viitorul an şi avea o funcţie simbolică. Azi, la noi, ospăţul ritual devine scop în sine şi se reduce la un singur ideal: să umpli burta pînă la refuz şi dincolo. A dispărut funcţia simbolică şi o dată cu ea fiorul mistic. Acesta din urmă este vag aproximat prin extazul bahic.

Reclame
  1. 30 decembrie 2010 la 22:10

    Multi exagereaza cu mancarea, bautura de Craciun si nu numai, de sarbatori indiferent de semnificatia lor. De sarbatori, oricare ar fi ele, suntem inconjurati prin ziare, reviste de articole de genul: „Cum sa tratam/prevenim indigestia”, „Cum sa slabim rapid inainte/ dupa sarbatori” etc. Mai apar articole legate de stresul de sarbatori (pregatirile)… Din pacate, cand mergem intr-o vizita ne trezim fortati sa mancam exagerat (ospitalitatea romaneasca), de parca daca nu am intra in spital ar insemna ca nu ne-am simtit bine!

  2. 31 decembrie 2010 la 1:18

    Nu-i numai asta. E vorba aici de o amnezie generala. Ideea de Craciun avea cindva alta semnificatie decit indoparea (ca si Cina de taina din Biblie). Era altceva acolo care avea o functie magica. Azi nu mai e decit mincarea si burta. Lipseste magicul. O pierdere grava care semnaleaza alte deteriorari ireversibile.

  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: