În derivă

În derivă: Un serial bun – un serial prost? Un serial bun aş zice. Dar din nefericire nu se opreşte la plăcerea pe care o oferă o poveste ramificată cu întîmplări si situaţii neaşteptate. Este un serial ambiţios, de psihoterapie sau despre cum se face asta. Fără a fi pedagogic, el insistă numai pe acest aspect. E ca şi cum s-ar fi filmat în cabinet, cu camera ascunsă. Sînt „cazuri” cu care se confruntă eroul – jucat bine de Marcel Iureş – în calitate de psihoterapeut. De ce nu psihanalist? Pentru că la noi încă nu se ştie cum se face cu psihanaliza.

„Cazurile” – defalcate pe episoade – arată limpede unde greşeşte psihoterapeutul nostru. Pentru că greşeşte mult şi grav, aşa cum era de aşteptat pentru unul care nu a practicat cu sine mai întîi.

Principala greşeala sau cea care sare în ochi celui care cunoaşte subiectul este familiaritatea terapeutului cu pacientul. În virtutea acestei atitudini absolut eronate pacientul devine obraznic, insolent, nu cooperează şi de multe ori dă impresia că ar trebui schimbate rolurile. Amintesc aici o replică: Hai, interpretează, zice pacientul, doar te plătesc atîta ca să dai o interpretare ca lumea. Desigur că interpretarea nu e “ca lumea” şi de aici alte complicaţii.

Principala greşeală a terapeutului nu este şi cea mai gravă însă. Cea mai gravă este că nu vede deloc dincolo de vorbele pacientului, ce se întîmplă cu el, cu dorinţele sau temerile lui etc. Şi dacă nu vede dincolo de fraze, nu ştie cu ce are de-a face şi mai ales cum să procedeze cu ceea ce are de-a face. Exemplele sunt atît de multe încît mă limitez să invit cititorul să vadă numai şi un episod pentru că în mod cert semnalează o eroare.

Scenariul acestui serial este totuşi interesant (nu s-a mai făcut nimic asemănător la noi). El insistă pe cazuri posibile. Totuşi, dacă provin din experienţa reală a unui profesionist în ale terapiei cu mijloace psihologice, ele trădează tocmai lipsa profesionalismului (şi uneori a deontologiei). Alteori simţi că psihoterapeutul e mai degrabă filosof decit terapeut (să abă asta legătură cu cine ştim noi?) Poate fi acesta un cîştig? Te las să judeci singur/singură.

Reclame
 1. Lumi
  20 decembrie 2010 la 7:16

  Scenariu neverosimil, ca la romani. Nici nu ma asteptam la altceva.

 2. J. C.
  20 decembrie 2010 la 7:20

  Cineva vine la mine si imi spune: pacat ca n-ai facut dumneata serariul. Uite ca ti-au luat-o inainte dar stiu si eu ca nu e psihanaliza. Era vorba de In deriva. Nu-l observasem pina atunci – desi vazusem citeva minute fara sa stiu ce e. M-am hotarit sa vad cel putin un episod. Da, nu este psihanaliza. Dar ce putea fi la TV? Un serial e un serial, in fond.

 3. 7 ianuarie 2012 la 11:43

  Nu m-am uitat la serialul „In deriva” si nici nu am vreun entuziasm… 🙂 Dar despre serialul „In Treatment” ce parere aveti? Inteleg ca e vorba de un caz pe episod… Sau, exista vreun serial/ film unde sa fie reprezentata psihanaliza cat de cat ok? Orice serial/ film trebuie sa incerce sa si starneasca interesul privitorilor cumva… Iar daca ne gandim, si in serialele cu medici si spitale exista o multime de nereguli daca sunt comparate cu realitatea… sau in serialele cu detectivi, politisti etc. Realitatea e mereu schimbata, probabil pentru a starni interesul si pentru a face placere privitorului, nu pentru a reprezenta ceva fidel.

  • Ionul
   7 ianuarie 2012 la 11:59

   Daca nu ma insel In Treatment este originalul la In deriva. Nu am vazut In Treatment.
   Nu, nu cunosc vreun serial cu cazuistica cu exceptia celui despre Freud facut excelent de englezi. David Suchet joaca in rolul lui Freud. Un film execelent pomeneste de Freud si trateaza un caz real al lui Jung – filmul este, repet, excelent. Se numeste: Wicked. In rolul lui Jung: Julian Sands (un actor formidabil dar din nefericire distribuit in multe porcarii). http://www.screenarchives.com/title_detail.cfm?ID=15431

 4. 7 ianuarie 2012 la 13:33

  Multumesc pentru recomandari. Nu stiam deloc de aceste filme; urmeaza sa fac rost de ele… „In Treatment” poate fi vazut online gratis la: http://watchseries.eu/serie/in_treatment

 5. Ionul
  7 ianuarie 2012 la 14:22

  Nu stiu daca o sa gasesti Wicked pentru ca este mai putin cunoscut. Eu stiu ca l-am tras pe video tape cindva nici nu mai stiu de unde. Daca nu faci rost poaste te ajut. M-a suprins placut atmosfera de epoca creata minunat si jocul actorilor (regia) excelent. Am numai cuvinte de lauda. E un film pe care l-as vedea de sute de ori fara sa ma plictisesc. Ma bucur ca am ocazia sa vorbesc aici despre el. Dar si serialul Freud este excelent stiut fiind ca englezii nu dau gres niciodata la astfel de minunatii.

 6. 7 ianuarie 2012 la 19:37

  Thx. 🙂 Mai caut, poate cine stie, dau de el cumva pe net. Revin cu vesti si/sau impresii.

 7. 9 ianuarie 2012 la 20:36

  Ma tem ca nu gasesc filmuletul… Cum am putea face?

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: