Superstiţie

Îmi amintesc, zice V., o întîmplare care dă mult de gîndit. Am recepţionat fără să vreau discuţia dintre două asistente, luni dimineaţă, pe holul spitalului la clinica unde eram tratat. Una îi zicea celeilalte: Am auzit că e de bine să te cîntăreşti dimineaţă înainte de serviciu. De ce mi-a dat de gîndit – continuă V. – pentru că atunci cînd au aflat că mă ocup cu psihanaliza au cam făcut băşcălie pocind cuvintele şi rîzînd pe înfundate. Adică e caraghios să faci psihanaliză dar nu e să crezi în superstiţii cu cîntărirea dis de dimineaţă!

Pentru prostovanii care vin aiurea pe acest blog şi nu înţeleg nimic, fac următoarea subliniere: ce mi se pare ciudat în relatarea publicată aici este că superstiţia prostească nu-i îngrijorează pe oameni ci psihanaliza, care este o disciplină riguroasă. Şi, încă o precizare, rîndurile de mai sus nu sînt critici al adresa nivelului intelectual al asistentelor din cutare spital. Prostia (superstiţia) nu are nimic de-a face cu studiile. Există şi la oameni cu carte, altfel spus.

Reclame
 1. beatles
  3 decembrie 2010 la 13:17

  Lumea asta a asistentelor, funcionarilor de stat, casieritelor de peste tot, etc..lista continua, la noi in Romania cred , e lumea oamenilor nepregatiti in posturi despre care nu au habar …, astia sunt in stare sa ti distruga cel putin o ora din bunadispozitia ta de zi cu zi..Nu toti e drept, dar procentul e covarsitor.. Si apropo de ce ziceai mai sus..Superstitia e ca un balsam asa..pentru ei., cred ca atunci cand spun ,deformat demulte ori ,cate un leac babesc, sau ceva de genu ,ce au auzit ei dar demuult..se simt putin vraci .:).Alt complex de inferioritate ascuns, ce iata mocneste stupid de data asta..:)

  P.S. Stiu ca este putin in afara psihanalizei dar cu multe legaturi totusi! As vrea un dialog si deapre psihologia individuala a lui Alfred Alder.

 2. 3 decembrie 2010 la 13:47

  Nivelul cultural precar face ca superstiţia stupidă (ce e aia să te cîntăreşti dimineaţa?) să fie privită cu respect în timp ce psihanaliza, o ştiinţă profundă a psihicului, să fie luată în derîdere. Despre asta era vorba. Te aştepţi să găseşti în spital oameni deschişi la minte…

  Despre psihologia individuală ce ai vrea să discuţi?

  • beatles
   3 decembrie 2010 la 15:17

   Da am inteles! Da ..Mi se apare absurd, sa ridiculazezi una din armele supreme, cu care ne diferentiem de coarnele boilor, adica complexitatea psihicului uman…In fine trebuie in primul rand sa ti fie mila de oamenii ce isi permit asa ceva.Clar ca spectru lor e ca cel al unui cal inhamat.

   Ma intereseaza cum e privita psihologia individuala de psihanaliza . Adler desi se numara printre sustinatorii si colegii lui Freud, totusi Freud se detaseaza de Adler,prin diferenta prea mare dintre unele opinii impartasite ,cum spunea si el.
   P.S. Desi sunt medic , domeniul asta e nou pt mine si sunt la inceput de drum 🙂

  • beatles
   3 decembrie 2010 la 15:20

   Da am inteles! Da ..Mi se apare absurd, sa ridiculazezi una din armele supreme, cu care ne diferentiem de coarnele boilor, adica complexitatea psihicului uman…In fine trebuie in primul rand sa ti fie mila de oamenii ce isi permit asa ceva.Clar ca spectru lor e ca cel al unui cal inhamat.

   Ma intereseaza cum e privita psihologia individuala de psihanaliza . Adler desi se numara printre sustinatorii si colegii lui Freud, totusi se detaseaza de acesta, datorita diferentei prea mare dintre unele opinii impartasite ,cum spunea si Freud.
   P.S. Desi sunt medic , domeniul asta e nou pt mine si sunt la inceput de drum 🙂

   • 3 decembrie 2010 la 16:31

    Adler a fost criticat de Freud şi nu numai. Nu ştiu care este azi poziţia „oficială” a psihanaliştilor. Cred că s-a publicat ceva în acest sens în revista de psihanaliză OMEN. Trebuie revăzută colecţia (care este indexată şi pe Internet) pentru a vedea în ce număr.

 3. pipsarul
  21 decembrie 2010 la 9:29

  Buna
  Partea cu superstitiile pare a fi mai usor de digereat , nu necesita explicatii. O superstitie e aproape o axioma, este o prejudecata.Cine dracu mai intreaba daca o fi adevarata?Ori crezi ori nu crezi…
  Asistentele insa… chiar sint curios de ce au ris.
  V. a pierdut o ocazie sa afle dar sint sigur ca o sa mai fie din astea

  • 21 decembrie 2010 la 9:55

   E risul ala infatuat al idiotului care face „misto” de tot ce nu este idiot. Risul asta ii creaza ideea falsa ca el este deasupra si nu invers. Nevoia de a fi deasupra este la romani aproape o obsesie. Uita-te si la TV, la lumea politica – doua fraze abia incropite si orgoliu cit carul. Numai ei stiu calea, numai ei stiu adevarul orice altceva este dubios, stirneste frica sau amuzamentul.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: