Prima pagină > Rutine şi rutinaţi > De ce o grevă a scrisului

De ce o grevă a scrisului

Mai bine o grevă a scrisului decît rezistenţa prin cultură?, se întreabă cineva în Dilema. Părerea e că mai bine rezistenţa prin cultură deşi noi ştim că nu era vorba de rezistenţă ci de profit pentru că Ceauşescu oferea scriitorilor săi toate cele bune: casă de creaţie (la Buftea), împrumuturi nerambursabile în contul unor cărţi nescrise, mîncare şi băutură aproape pe nimic şi tot aşa. În ce ţară occidentală un scriitor poate trăi cu de toate fără să facă nimic? Regimul era rai pentru scriitori.

Greva scrisului, ca să reiau tema, nu ar fi însemnat nicidecum moartea culturii – cum se insinuează – pentru că nu prin cărţile scrise în perioada cenzurii rămîn autorii, ci prin atmosfera generală creată de ambiguitate (dialectică?) şi oportunism. Dacă lumea nu dă doi bani azi pe intelectualii români este pentru că ei sunt compromişi în masă. Rezistenţa lor prin cultură – care numai rezistenţă nu a fost, cum am văzut – nu intră în calcul. Şi atunci ce mai valorează cărţile lor? Cultura pe care zic ei că au servit-o.

Ce nu se vede (ştie, pricepe) e că greva scrisului nu ar fi fost deloc o abţinere literară (o poziţie culturală), ci una civică. Iar literatura, cultura în general, nu se poate lipsi de poziţia civică.

O poziţie civică era mai preţioasă la un moment dat decît o rezistenţă prin cărţi adaptate după cerinţe şi cu pile la secu’. Era o primenire a vieţii sociale şi o garanţie a înfiripării unui fel de climat care să facă posibilă rezistenţa generală sau cel puţin luarea la cunoştinţă a ororilor regimului. Consecinţele angajării civice sînt greu de evaluat azi deşi avem sentimentul gravităţii ei. Cred că m-am făcut perfect înţeles!

Acum (28.11) realizez că am scris „civică” în loc de „politică” şi pe bună dreptate deoarece mi-e greu să cred că intelectualii noştri ar fi putut avea o poziţie politică alta decît a Marelui Conducător. Dar chiar şi o atitudine de cetăţean (măcar!) nu strica. Strada a fost de multe ori martora unor evenimente care chiar dacă nu s-au petrecut prin parlamente sau culise sus-puse nu au fost mai puţin semnificative. Este interesant că de la nivel civic porneşte revoluţia din România.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: