Prima pagină > Societate > V de la Vendetta

V de la Vendetta

Filmul V de la Vendetta ridică o problemă interesantă pentru noi. În mare e vorba de dictatură şi de efortul unui om de a o intimida, folosind forţa, şi de a convinge, prin discurs, că oamenii pot face pasul decisiv spre libertatea lor. Vedem o lume dominată de autoritarismul unui lider suprem şi supusă prin mijloacele forţei brutale. Vedem de asemenea nemulţumirea cum mocneşte pentru a deveni pas cu pas un adevărat val seismic.

Oamenii răspîndesc speranţa şi se înregimentează în oştirea nevăzută a salvatorului lor pentru ca în final să repurteze o victorie colectivă.

Lucrurile nu sînt atît de simple pentru noi. Explicaţia este însă simplă: nu numai dictatorul este corupt ci şi supuşii săi! În acest context, absolut de neimaginat pentru o minte occidentală, nu există libertate pentru că nu are pentru cine să fie. Oamenii nu au nevoie de libertate deoarece şi-o iau, oarecum, singuri. Prin furt, minciună, obedienţă, oportunism transformate în caractere de masă.

Un personaj ca V din filmul menţionat nu are ce căuta în România. Sau ar părea total deplasat, romantic sau nebun. La discursurile sale incendiare mulţimile ar privi indiferente şi ar murmura: lucrurile nu stau chiar aşa rău. Mulţi nu s-ar feri să o spună pe faţă: Sistemul ne convine – fură ei, furăm şi noi. Într-adevăr, un film de acest gen nu s-ar turna la noi. Nu e de mirare că primeşte doar 3 stele în programul TV, adică clasificarea oricărui film modest, cum sînt de obicei marcate cele româneşti. V este incomprehensibil la noi – dar profilul său de terorist (care aduce cu un haiduc) l-ar putea face simpatic, totuşi. Cu minusul de a nu putea convinge că are vocaţie politică.

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: