Întrebarea este dacă etnicii minoritari se schimbă? Dacă integraţi este egal modificaţi, transformaţi? Dar oare se doreşte aşa ceva? Răspunsul e greu de clasificat: am vrea minoritarii integraţi (cînd e vorba de ţigani) dar totodată să-şi păstreze specificul, ceea ce e o contradicţie în termeni. Cultura ne face ceea ce sîntem. Asimilînd o cultură anume devenim, formal, produsele ei. Dar cum să ne schimbăm păstrîndu-ne totodată specificul, rămînînd practic aceeaşi?

Rezultatul unei asemenea „transformări” este disocierea personalităţii. Ţiganul civilizat nu încetează să fie ţigan. Dar el este ţigan „sub piele”, ca să adaptăm expresia lui Jung. În viaţa de zi cu zi el este civilizat – ca şi etnicul român – dar visează la vechea lui expresie, şi în fantezii devine ţiganul care era. De fapt, „nu devine”, pentru că schimbarea nu l-a afectat niciodată la modul profund. Civilizarea este ca o mască pe care o poartă convenţional. Dar seara, înainte de culcare îţi scoţi masca şi redevii tu.

Nevoia minoritarului este de a deveni majoritar sau mai exact de a domina majoritatea. De a impune specificul său ca un mod de viaţă exemplar. Nimeni nu se schimbă de voie dar vrea să-i schimbe pe ceilalţi pentru a-şi demonstra sieşi superioritatea. Superioritatea se demonstrează prin factori statistici. Cu cît sînt mai mulţi ca mine, cu atît este evident că „modul meu” este viabil. În conflictul dintre culturi apar momente de interogare. De îndoială, care se atenuează prin statistici.

Abundenţa de produse culturale ţigăneşti la TV şi în general în mass-media îl convinge pe ţigan că „it’s good to be me”, cum exclamă un cunoscut actor de comedie. Şi-atunci ce sens au discuţiile despre integrarea ţiganilor cînd de fapt problema este integrarea etnicilor români care oricum sînt pe cale să devină ţigani, cultural.

Reclame
Categorii:Societate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: