Prima pagină > Diverse > Psihanaliza în Stargate

Psihanaliza în Stargate

Frumoasă dezvoltare a teoriilor psihanalizei într-un episod din Stargate. Unul din eroi este „lucrat la cap” şi pierde astfel elementele personalităţii din prezent. Nu mai recunoaşte prietenii ca atare ci îi confundă cu duşmanii săi (iniţial fuseseră duşmani dar a schimbat tabăra). Lucrarea de reconstituire a constituţiei mentale merge pe baza reamintirii elementelor din inconştient. Se vorbeşte la modul direct de reamintire şi de inconştient.

În isterie găsim multe exemple de asemenea practici. Bolnavul este invitat să-şi amintească (ca şi eroul serialului) şi retrăieşte concret episodul traumatic, fapt ce duce la vindecare prin abreacţie. Şi, nu în cele din urmă, la reconstrucţia pesonalităţii care nu mai ridică baraje şi defense împotriva dorinţei.

Încă o dovadă a ceea ce am repetat de sute de ori, că psihanaliza a pătruns adînc în cultura occidentală. Şi de aici rezultă consecinţe importante. Aceste consecinţă explică în mare măsură de ce proştii lor nu seamănă cu ai noştri şi de ce comparaţii pe orice element aparent comun nu-şi au rostul (locul).

Dacă ştii psihanaliză chiar şi pînă la nivelul Stargate ai destule cunoştinţe ca să înţelegi pe baze raţionale ce este viaţa ta şi de ce este aşa cum este, şi să respingi explicaţiile pseudo-mistice sau oculte care se dau mereu la români – fie ei bisericoşi sau nu.

Reclame
Categorii:Diverse
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: