Prima pagină > Practica de zi cu zi > analistul somnoros

analistul somnoros

Îmi amintesc de o pacienta care se plîngea de faptul că analistul ei sforăia în timpul şedinţei, altfel spus dormea de-a binelea! Mă gîndesc la o formă de contratransfer prin care analistul „arată” că discursul celuilalt nu îi trezeşte interesul! Dar mă gîndesc şi la orezistenţă la psihanaliză ca metodă terapeutică!

Oare cum s-a format acest analist şi cine l-a legitimat?! Desigur că asta e o doar o întrebare retorică. NU am avut şi nu am (şi nu voi avea uşor) o impresie pozitivă despre analiştii români…

Reclame
 1. 9 februarie 2012 la 18:54

  Nu se intampla numai la romani. Si pe un forum francez unde se discuta despre psihanaliza povestea o pacienta despre aceeasi problema: „Horreur! Il s’est endormi”

  • Ionul
   9 februarie 2012 la 19:45

   Of cind aud raspunsul asta etern: si la altii e la fel. Pai nu e, pentru ca francezii fac psihanaliza de decenii pe cind noi nici macar azi. Chiar daca si al ei se doarme nu inseamna ca faptele coincid sau inseamna ca ele coincid numai la nivelul entropiei. Ca sa avem o imagine corecta e nevoie sa stim volumul de munca de la ei!

 2. 12 februarie 2012 la 17:40

  Am (re)vazut azi editorialul tau, „Despre negativitatea altora si de ce avem nevoie de ea”, si care e in legatura cu acest subiect, „si la altii e la fel”. Interesante explicatiile de acolo. De asemenea, cred ca „si la altii e la fel” putem spune si pentru a scapa de iluzia ca, daca mergem la altii, in alta parte, ne-ar fi mai bine… sau nu?

  • ionul
   13 februarie 2012 la 12:42

   Da, e o chestiune narcisica in fond. Daca cineva mi-ar spune ca la altul “e mai bine” eu as reactiona prin negare: “Nu se poate, nu e mai bine” sau chiar “nu exista altul” etc. Trebuie sa-mi mentin iubirea si stima fata de mine altfel trec prin sentimentul de insuficienta sau, mai stii?, devin auto-critic. Ca sa fii auto-critic si sa nu sucombi trebuie sa fii adult. Ori eu nu cred ca romanii sint adulti (de aceea se refugiaza majoritatea in misticismul ieftin crestin – acolo poti sa ramii copil cu iluzia ca asa intri in lumea celor alesi, adica Imparatia lui Dumnezeu), si nici ca popor nu am atins o maturitate. Dar asta-i alt subiect.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: