Prima pagină > Practica de zi cu zi > De ce nu există psihanaliză românească

De ce nu există psihanaliză românească

V.P. se întreabă într-un eseu, se pare mai vechi, de ce nu există psihanaliză românească, aşa ca cea ungară de pildă? Eu aş întreba altfel: de ce nu există pur şi simplu psihanaliză în România? Ca să ajungem la „romănească’ ar trebui, firesc, să trecem prin faza iniţială de abecedar pe care nu am consumat-o încă.

Dar chiar şi aşa, întrebîndu-ne de ce nu o psihanaliză românească, cred că V. P. a oferit şi răspunsul deşi fără a avea sentimentul că a făcut-o.  Scriind despre năravurile unei societăţi române care se încăpăţînează să se prezinte de psihanaliză, V. P. exclamă:

De ce membri de valoare …  isi irosesc eforturile in dispute sterile, de ordin institutional-administrativ, dar si strategic (ce sintem noi si carei orientari apartinem, de ce scoala anglo-saxona si nu cea franceza, de ce freudieni si kleinieni si nu lacanieni? etc.), in infantile lupte pentru o putere intestina mai curind simbolica decit efectiva, in loc sa „inunde” piata intelectuala din Romania cu o oferta stiintifica si aplicata care sa-i faca pe adversari sa se incline cu respect?

Răspunsul e simplu: pentru că, evident, membrii aceştia „valoroşi” sînt în faza suptului şi atunci cînd inundă, se inundă pe înşişi!

Folosind mai departe metafora copilului sugaci am putea spune că aceşti membri „valoroşi” nu au depăşit nici narcisismul primar care face din entitatea lor fiinţa cea mai dragă – de aici luptele intestine: care e sus sau jos, la dreapta sau la stînga, de aici imaturitatea în actul clinic (întreba acelaşi V.P. de ce nu mai revin pacienţii după primele contacte cu psihanaliză prin spitale) , şi lipsa pacienţilor.

Nimeni nu a înţeles, se pare, că studenţii nu sînt pacienţi, că psihanaliza este aici la ea acasă cînd avem cabinete destinate publicului larg. De la acest nivel, nici de departe atins de români, începem să visăm la psihanaliza „românească”.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: