Prima pagină > Rutine şi rutinaţi > Românii şi psihanaliza

Românii şi psihanaliza

Psihanaliza nu are appeal pentru români din două mari motive: numele ei sună mult prea tehnic – psih-analiză. Chestia asta sperie – te poţi gîndi la un bisturiu care îţi îmbucăţeşte creierul sau şi mai rău la un dispozitiv care face sufletul analizabil ca la laboratorul chimic (cu urina şi fecalele).

Apoi, cum să te vindeci fără medicamente? Nu e orice boală, boală? Există şi boli neboli? Iar dacă bolile se vindecă cu medicamente – la spital, policlinică, sau cu medicină alternativă, cu magie, rugăciune (aici nu mai sînt medicamente dar tot ceva concret e – un spirit, ceva, care intervin salvator) – cum ai putea imagina o vindecare fără metodele descrise mai sus. Românul este şi foarte materialist el nu înţelege spiritul decît ca un soi de agent activ (ce-i drept invizibil) care face şi desface. Pentru români metafizica yoga, budismul tibetan, vidul taoist sînt chestii de speriat. Poate chiar nu sînt deloc!

A vrea să prezinţi acestor înfometaţi de materie subtilităţile psihanalitice este ca şi cum ai ţine un discurs despre teoria relativităţii unui trib de aborigeni australieni! Vorbă în vînt, căci nu ai nici măcar un vocabular comun.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: