Durata curei

Una din opiniile răs-repetate prin forumuri, bloguri etc. este că tratamentul prin psihanaliză necesită mult timp. Nimic mai fals. Un tratament poate dura şi o singură întîlnire (adică vreo 50 de minute) sau cîteva întîlniri, poate cîteva săptămîni. În realitate niciun client nu ar pierde ani – aşa cum se pretinde – pentru a urma un tratament. Dar nici nu e nevoie.

Teoretic e necesar timp – dar cine decide cît? La început, Freud desemna artificial cutare sau cutare caz ca durată şi nu erau mai mult de 5-10 şedinţe (pentru impotenţă, frigiditate etc.) Poate chiar mai puţin. Cînd vrei însă să-ţi confirmi ipoteze de lucru ai nevoie de mult timp. Freud era şi cercetător şi îndrăznesc să cred că cercetarea i-a plăcut mai mult.

În concluzie, un tratament prin psihanaliză nu durează ani – şi nici măcar luni. Dacă se doreşte însă să dureze ani este pentru că inconştient se ştie că această perspectivă alungă clienţii. Cei care visează la anii buni petrecuţi pe divan (de către clienţii lor) au fie rezistenţe la terapie, pe care o neagă lunging nepermis de mult durata curei şi alungînd clienţii, fie un soi de măreţie preţioasă care se vrea şi se exprimă prin protocoale ştiute deja:

În anticamera cabinetului cutărui mahăr aştepţi mulţi şi bine – durata (patina vremii) este întotdeauna un semn al valorii preţuite…

Reclame
 1. 9 februarie 2012 la 17:47

  Ar exista si cazuri in care tratamentul ar dura putea dura chiar si o viata intreaga.
  Un scriitor contemporan, Hanif Kureishi, glumeste ca abia peste 10 ani de tratament incepi sa te simti mai bine. El apreciaza foarte mult psihanaliza. Spunea intr-un interviu ca psihanaliza e cea care i-a salvat viata. H. Kureishi nu crede in metodele stiintifice imbunatatite de acum din terapie.
  „As though only something scientific could improve your state of mind! That would be like saying to somebody who had read a novel by Dostoevsky and says, ‘This has changed my life and had a profound effect on me,’ that their view is unscientific. It misses the point. Psychoanalysis is more like poetry. It’s more like literature in its deepest sense: this is where we think about who we are. It’s not a mathematical thing.” (Hanif Kureishi)

  • Ionul
   9 februarie 2012 la 18:35

   Frumos spus. Ma refer la citat. Cit priveste ideea ca trebuie o viata nu cred si nici nu ar fi bine datorita dependentei pe care o da.
   Fara indoiala ca psihanaliza ramine metoda metodelor.

 1. No trackbacks yet.

Propune un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: